У петак 08. децембра 2023. у Галерији Завичајног музеја Петровац на Млави отворена је документарно-уметничка изложба поводом 100 година од рођења Драгана Савића (1923-2023) под називом „ Живот и дело Драгана Савића“.  До сада су реализоване три изложбе из Легата овог уметника: „Портрети глумаца“, „Портрети државника“ и карикатуре из циклуса „Дежурни папагаји“.

Изложба је подељена у неколико сегмената који прате Савићев живот од рођења, школовања, рада у редакцијама листова „Јеж“ и „Борба“, путовања у Америку и добијања престижне награде на међународном конкурсу „Карикатура у борби за мир“, боравка међу борцима алжирске револуције, спорног случаја око маскоте града Београда, и тако даље, све до смрти и формирања Легата у Завичајном музеју 2019. године. Сваки од наведених сегмената прати и одређени број уметничких радова, докумената и личних предмета.

Изложбу су отворили директорка музеја Жаклина Перић и аутор изложбе Дарко Стокић, историчар уметности, а за посетиоце отворена је све до 15. марта 2024. године. Изложба и пратећи каталог реализовани су уз финансијску подршку Министарства културе Републике Србије.

 

Закључак (из каталога изложбе)

Драган Савић свакако припада оном типу уметника, који је своје идеје и свој стваралачки израз реализовао на више поља, кроз разнолико и богато уметничко деловање. Од стрипа којим се бавио у младости, преко илустрација и карикатура, с којима је стекао светски углед и репутацију ведрог подсмевача каквог су га видели пријатељи и колеге, све до слика изведених у разним ликовним техникама и с приказом разнородних мотива: пејзаже, мртве природе, портрете, актове већ и бројне друге мотиве.
Ова уметничко-документарна изложба настала поводом 100 година од рођења има циљ не само да приближи живот и дело Драгана Савића широј јавности, већ представља полазну тачку за комплексније проучавање његовог стваралаштва. Непознавање његовог ширег уметничког рада лежи у чињеници да је веома ретко излагао у својој земљи, бар што се тиче сликарства, и да је већи део тих радова остао у приватним збиркама и веома мали број је сачуван у Легату.
Даљe проучавање и анализа Легата, које је до сада било усмерено искључиво на карикатуре и портрете, омогућиће прецизнији увид у Савићев уметнички опус. На тај начин, обухватиће се све области у којима је деловао у ликовној уметности, а којима је цртеж у основи само полазиште.

Дарко Стокић