На Међународни дан Музеја, 18. маја 2023. године у оквиру манифестације Музеји за 10 у Галерији Завичајног музеја Петровац на Млави отворена je изложба костима из серије Немањићи – рађање краљевине. Тематска изложба открива део блага серијала о династији Немањића које чува РТС. На поставци се налазе реплике одеће и реквизита који су ношени у то време, а сви костими стварани су на историјским основама. Ове и још око осам стотина костима, месец и по дана ручно је правио двадесеточлани тим за потребе серије Немањићи – рађање краљевине, са костимографом Стефаном Савковићем и сценографима Кирилом Спасеским и Мирославом Миром Андрејевић.

Изложбу је отворила директорка музеја Жаклина Перић, а на отварању наступила је и Параскева Симоновић. Aутори поставке су Жаклина Перић, директорка музеја и Дарко Стокић, историчар уметности. За посетиоце музеја у Петровцу на Млави изложба је отворена све до 12. јуна 2023. године.

Манифестација Музеји за 10 представља националну музејску иницијативу, највећу до сада на територији Србије и јединствену у европском културном простору, коју координира Национални комитет ICOM Србија, под покровитељстом Министарства културе Републике Србије.