Поред, нама добро познатих чајева од лековитих биљака (нана, камилица, шипак, жалфија) постоји и велики број „правих“ чајева који се праве само од једне једине, релативно омање жбунасте биљке ЧАЈ (Camelia sinensis). Чајеви од биљке ЧАЈ (нама углавном познати под називима црни, зелени, грузијски, индијски или руски) у основи се могу поделити у две велике групе: зелени и црни. Ако чајни листићи не пролазе кроз процес ферментације (врења) добићемо зелени чај, ако пролазе кроз процес ферментације добићемо црни чај. Ако се ферментација листића у једном тренутку прекине добија се улонг чај (подгрупа црног чаја), а ако се пак за чај користе само најмлађи листићи тј. лисни пупољци добија се бели чај (подгрупа зеленог чаја).

Данас постоји око 1500 различитих чајева добијених од биљке чај (Camelia sinensis). Неки од најпознатијих зелених чајева су церемонијални јапански мача чај (matcha), кинески ганпаудер (gunpowder), јапанска сенча (sencha) као и кинески зелени чај са јасмином. Од црних без премца су најпознатији инглиш брекфаст (Еnglish breakfast), ерл греј (Еarl Гray), асам (Assam) и дарџилинг (Darjeeling).

За производњу чајева увек се користи само пар вршних листића а понекад и лисни пупољци што осигурава још бољи квалитет овог напитка, други делови биљке се не користе. Брање се врши ручно а биљке морају бити старе бар 3 године.

За разлику од лековитих биљних чајева које пијемо када смо болесни, прави чајеви се углавном користе у истим приликама када и кафа, а такође, попут кафе, имају у себи и кофеина. Ако би шољица кафе условно говорећи садржала 100 % кофеина, шољица црног чаја би садржала 50 %, а зеленог 30% кофеина. Бели чај не садржи кофеин. Чајеви од лековитог биља (нана, камилица, липа итд.) такође не садрже кофеин.

ИЗРЕКЕ

Ко ништа не поседује, њему у најгорем случају увек остаје чај. Кинеска пословица

На свету постоје три најжалосније ствари: лоша омладина искварена лошим васпитањем, лажно дивљење уметничким делима и крајње неуко припремљен чај. Ли Чи Лаи (песник династије Сунг)

Ако су чај и прибор без стила, а природно уређење и планирање дрвећа и камења у башти за чај непријатни за око, онда је најбоље отићи кући. Рјукјуо – јапански мајстор чаја 18. век.

Чај је једино једноставно задовољство које нам је остало. Оскар Вајлд ирски књижевник.

Рекао бих да свет може отићи и дођавола уколико и даље имам своју шољицу чаја. Ф. М. Достојевски руски књижевник.

Екстаза – то је шољица чаја и коцка шећера у устима. А.С Пушкин руски песник.

ПРАКТИЧНИ САВЕТИ ЗА ПРИПРЕМУ ЧАЈА

ЦРНИ ЧАЈ

У кључалу воду ставити кашичицу/кесицу чаја и оставити да стоји 5 мин. Након тога процедити. Можете га пити са мало млека – јер је обично веома јак (препоручујемо – инглиш брекфас English breakfast, једноставан је за припрему, а укусан).

ЗЕЛЕНИ ЧАЈ

Вода треба да буде млака, не више од 60o C. Ставите кашичицу/кесицу чаја и процедите већ после 1-2 мин. Ако држите дуже или правите са врелом водом чај ће бити горак. Зелени чај нема посебно леп укус па Вам препоручујемо да користите ароматизоване зелене чајеве (зелени са јасмином, поморанџом, лимуном, ђумбиром…).

***

По правилу ни у један чај се не ставља шећер или мед, јер се тако губи његов оригиналан укус и арома.

Аутор изложбе:

Деса Ђорђевић Милутиновић

Природњачки музеј у Београду