U galeriji Zavičajnog muzeja u Petrovcu na Mlavi, 30.03.2016. godine, svečano je otvorena izložba likovnih radova Milana Markovića – Abeta. Izložbu su otvorili Milica Ilić, direktorka Muzeja, Vlastimir Nikolić, istoričar umetnosti, slikar i likovni kritičar iz Beograda, kao i sam autor.

Milan Marković Abe rođen je 1945. godine u Petrovcu na Mlavi gde je završio osnovnu i srednju školu. Ceo svoj radni vek proveo je u rodnom mestu, gde i danas živi i slika. Slikarstvom je počeo da se bavi ranih 70-ih godina prošloga veka. Član je ULUP-a (Udruženje likovnih umetnika Petrovca) od njegovog osnivanja (1998). Izlagao je na kolektivnim izložbama u Petrovcu, Malom Crniću, Kučevu, Požarevcu, Rumi… Imao je dve samostalne izložbe. Nagrađen je u nekoliko navrata za svoj slikarski rad.

„Velika ljubav prema slikarstvu, prema umetnosti uopšte odigrala je presudnu ulogu u formiranju Abeta kao jednog prepoznatljivog petrovačkog slikara. Iz njegovih radova isijava ljubav. Njegova predanost dok slika zabeležena je u svakom potezu na slici, bilo da je ona realistični prikaz petrovačke kafane ili asocijativna apstrakcija plošnih površina. On slika zato što voli. Njegova najveća ambicija je da usreći prijatelja kojem slika. U toj čistoti namere i velkoj ljubavi prema umetnosti krije se odgovor na pitanje zašto je Abe najdopadljiviji petrovački slikar.“

 

Milica Ilić, istoričar umetnosti