Rokerijada je nastala na bazi bogatog lokalnog nasleđa u vezi sa rokenrolom kao (sub)kulturnim fenomenom i uspešno organizovane proslave jubileja – 50 godina petrovačkog rokenrola (2016)  – kada je na letnjoj bini Kulturno – prosvetnog centra u Petrovcu na Mlavi nastupilo 10 lokalnih bendova.

Prva Rokerijada je održana tokom septembra meseca 2017. godine i činila su je 4 događaja: Koncert 11 petrovačkih Rock bendova na letnjoj bini KPC-a u Petrovcu na Mlavi (9.septembar), izložba fotografija ,,Petrovački Rock bendovi 1966-2016” u Srednjoj školi ,,Mladost” (16.septembar), radionica za decu i mlade ,,Rockaonica” u Narodnoj biblioteci ,,Đura Jaksić”(23.septembar) i promocija četvorodisknog DVD-a-snimka koncerta ,,50 godina petrovačkog Rock n Roll-a” iz 2016.godine, takođe u petrovačkoj biblioteci (30.septembar).

Druga rokerijada je održana u avgustu i septembru 2018.godine. Počela je otvaranjem dokumentarne izložbe ,,12300 R’n’R” u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi, a završila se ritam radionicom za decu i mlade ,,Rockaonicom” u petrovačkoj narodnoj biblioteci ,,Đura Jakšić”. Konceptualni novitet festivala je predstavljalo uvođenje dana posvećenog za takmičenje mladih autorskih bendova iz Srbije (31.avgust),kada je pored takmičarskih nastupa bendova: Sindrom (Pančevo), Stop (Kostolac), Pourpur (Kruševac), Crossroad (Loznica), Maera (Beograd) i Keni nije mrtav (Kruševac), publika imala priliku da čuje i domaće: Dreš i StraightUp. Takmičarima je dan pre dobrodošlicu priredio nastup smederevskog benda Patrias, nakon koga je nastao jam-session u izvođenju članova takmičarskih i revijalnih bendova (30.avgust). Poslednji dan predviđen za muzički program su izneli bendovi: The VlaSony, Vrtovi, Mister Hajd i Vlatko Stefanovski Trio (1.septembar).

Otvaranjem izložbe ,,Rokerijada na fotografija Saše Simića Sime”, koji je od početka pratio Festival kao njegov zvanični fotograf, počinje treći po redu petrovački festival rokenrola. S obzirom da je Rokerijada festival i humanitarnog karaktera, sve izložene fotografije će nakon izložbe moći da se otkupe po minimalnoj ceni od 1 dinar – kako bi se i na ovaj način, tradicionalno, pomoglo petrovačkom porodilištu.

Saša Simić Sima rođen je u Petrovcu na Mlavi 29.01.1968. godine. Živi sa suprugom Lolom i dvojicom sinova Davidom i Viktorom u Velikom Popovcu. Nakon maturiranja u petrovačkoj gimnaziji, odlazi u Pariz, gde studira žurnalistiku (smer za foto-reportažu) na akademiji La Posche (1987/88) i u kojem ostaje do 1989. godine. Po povratku u Srbiju zapošljava se u ,,Voždovačkim novinama” i radi honorarno za ,,Politiku” do 1992. godine. Foto reportažom nastavlja profesionalno da se bavi od 2005-2007.godine u ,,Novinskoj agenciji BETA”. Svoju radnju – Foto Studio Sima – otvara u decembru 2013. godine u Petrovcu na Mlavi.

Kao zaljubljenik u likovnu umetnost i rokenrol, Saša Simić Sima svojim objektivima beleži sve kulturne događaje u Petrovcu na Mlavi. Član je ULUP-a i oficijelni fotograf festivala Rokerijada. Na prvoj Rokerijadi (2017) je besplatno izradio sve fotografije (preko 100 različitih formata) za izložbu ,,Petrovački rock bendovi 1966-2016” koja je održana u holu – galeriji Srednje škole ,,Mladost”. Fotografije za ovu izložbu su takođe poklonjene UG ,,Fabrika – Petrovac na Mlavi” sa ciljem da se nakon izložbe prodaju po minimalnoj ceni od 1 dinar u humanitarne svrhe.

 

Milan Jenić