Povodom Međunarodnog dana žena u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi svečano je otvorena izložba REWOMEN – „Evropsko žensko sećanje”. Izložbu su otvorile direktorka muzeja Žaklina Perić, predsednica Skupštine opštine Petrovac na Mlavi Hristina Đorđević i Ljiljana Bubnjević, viši arhivist iz Arhiva Vojvodine. Na izložbi je dodeljena nagrada za najbolji literarni rad na temu nasilja nad ženama. Nagradu je dobio učenik I4 Srednje škole „Mladost”, Uroš Jović.

Izložba je nastala u okviru EU programa „Evropa za građane i građanke – Evropsko sećanje” koji je sproveo Arhiv Vojvodine u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i 16 partnerskih organizacija iz 10 država. Projektom REWOMEN takođe je obeležena dvadesetogodišnjica usvajanja Povelje Evropske unije o osnovnim ljudskim pravima kroz kreiranje i promociju međunarodne izložbe posvećene istoriji Pokreta za oslobođenje žena u Evropi.

Namera izložbe je da skrene pažnju na značajne, ali nedovoljno vidljive istorijske prekretnice i promene u ženskim ljudskim, političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim pravima. Pokret za oslobođenje žena je jedan od najznačajnijih pokreta za ljudska prava u 20. veku i predstavlja zajedničku evropsku istoriju, izvan nacionalnih okvira.