Peta jesenja izložba ULUP-a, otvorena je 26. 12. 2003. u 18:00 sati; v. d. direktora Muzeja Miletić Mihajlović – Tića promovisao je nov prostor u Gradu i otvorio izložbu likovnih radova članova ULUP-a (ULUP – Udruženje likovnih umetnika Petrovca). Izložba je organizovana u saradnji s Kulturno-prosvetnim centrom iz Petrovca i trajala je do 1. 02. 2004.

“Posle pauze od dve sezone, likovna kolonija Gornjak osnovana pod pokroviteljstvom SO Petrovac, Zavičajnog muzeja i Kulturno-prosvetnog centra, pozvala je sedam likovnih stvaralaca. Ovogodišnji gosti likovne kolonije su: Srećko Zdravković, Miomir Mišo Vemić, Ljubosav Milutinović, Mijodrag Pekić Peko, Branimir Bane Minić, Dragan Milosavljević i Vlastimir Nikolić uz angažovanje našeg poznatog likovnog kritičara i slikara Dušana Djokića.

Nakon istorijskih može se reći, misionarskih kolonija XX veka, i posle prve epidemije likovnih saziva na raznim nivoima i sa raznim komercijalnim ciljevima organizovanih u osvitu ovog veka, preovladalo je načelo da se kolonije usmere ka formiranju zbirki, odnosno lokalnih mueja sa uvidjanjem značaja koji ima živa umetnost u doba elektronike i digitalnih sistema. Van svake sumnje je, pa čak i posle ovako velike pauze, kolonija deluje u kontinuitetu i zatvara koncepcijski značajan, promišljen i kvalitetan izbor, dopunjavajući opseg sa velikim individualcima.”

Dušan Djokić

Slikar i likovni kritičar