Umetničko stvaralaštvo Pavla Miladinovića i njegov pedagoški rad dali su značajne rezultate nakon četrdeset godina delovanja.

U nastojanju da stvori autentični umetnički izraz (u čemu je i uspeo) Miladinović je prošao kroz različite faze razvoja: od ekspresionističkog i kubističkog ispoljavanja do apstraktnog ekspresionizma i takozvanog novog ekspresionizma ili jednog njegovog oblika, kada ljudska figura ima osnovnu ulogu i značaj. U umetnosti tog perioda ljudska figura je modifikovana, gubi realno viđenje, predstavljena je samostalno ili u samom krstu, poistovećenu sa njim, kao i simbolično naslikane ptice koje imaju i asocijativno značenje u gotovo svim najnovijim radovima. Ljudska figura ustvari predstavlja nas same i naša unutrašnja emotivna stanja.

Boji pridaje istu važnost i ona je u sglasju sa temom; od jake crvene i njenog valerskog odnosa, i plave u valerima plave, do akcentovanja belom. Plastičnosti slike doprinosi i korišćenje drugih vrsta materijala.

Koliko je značajno Miladinovićevo stvralaštvo govore izložbe na kojima je učestvovao u zemlji i inostranstvu, kao i tekstovi napisani od strane najpoznatijih likovnih kritičara kao što su Sreto Bošnjak, Petar Petrović, Dušan Đokić i drugi.

Anđelka Stanisavljević, kustos-istoričar umetnosti