Izložba slika, crteža i mozaik
Slavica Marković, Ivan Pavić i Olivera Gavrić Pavić

Izložba „Novi pogled“ predstavlja tri autora sasvim različitih poetika koje povezuje jedinstven odnos prema umetnosti, takozvani novi pogled. Stvaralaštvo se poima kao način življenja i žiža oko koje se formiraju svi ostali odnosi, lični prioriteti i moralni kodeksi. Svaki od autora ima lični umetnički kredo, po kojima se može zaključiti jedinstveni imenitelj – umetnički svet koji se gradi duboko unutar sebe, gotovo samodovoljan. U tom svetu umetnik je sveštenik u činu stvaranja, posrednik između oblasti višeg znanja i materijalne stvarnosti, učitelj sebe i drugih, posvećenik i entuzijasta. On je onaj koji se stalno raduje opijen „ludom“ ljubavlju.

Olivera Gavrić Pavić

SLAVICA MARKOVIĆ

rođena u Kuli 1959. Diplomirala je slikarstvo na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu 1983. Član je ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umetnika. Od 2000. angažovana je kao saradnik Narodnog na izradi ilustracija arheoloških artefakata. Radovi se nalaze u kolekcijama u Srbiji, Makedoniji, Poljskoj, SAD, Kanadi, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Živi i radi u Beogradu.

IVAN PAVIĆ

rođen u Beogradu 1960. godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva 1984. Magistarske studije slikarstva završio na istom fakultetu 1986. Specijalizaciju na Ecole National Superrieure des Beaux Arts u Parizu stekao 1989. Izlagao na 22 samostalne (Beograd, Novi Sad, Pariz, Leskovac, Zemun, Kalkuta, Bar, Zaječar, Zrenjanin) i na preko 170 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a, ICOM-a i AIMC-a. Zaposlen u Narodnom muzeju u Beogradu kao šef Odelenja za konzervaciju i restauraciju.

OLIVERA GAVRIĆ PAVIĆ

rođena u Beogradu 1964. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva, 1990. Magistarske studije slikarstva završila na istom fakultetu 1992. Izlagala na 17 samostalnih izložbi (Beograd, Novi Sad, Leskovac, Kragujevac, Minhen, Kalkuta, Zemun, Zaječar, Prijepolje) i na preko 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izvela 13 mozaičkih kompozicija na sakralnim objektima. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a, AICA-e i AIMC-a. Živi i stvara u Beogradu, u statusu samostalnog umetnika.