Izložba Nebeski lovci je posvećena pticama grabljivicama sa našeg područja. Ptice grabljivice predstavljaju simbol brzine, spretnosti i uzvišenosti i zbog toga su oduvek korišćene kao simbol vladara, država i nacija. Dvoglavi beli orao je korišćen na grbovima naše srednjovekovne vlastele (Nemanjića i Lazarevića), pa do današnjih dana – na državnom grbu Srbije.

Na izložbi su predstavljeni eksponati ptica grabljivica, iz zbirke Prirodnjačkog muzeja, među kojima su: beloglavi sup, orao bradan, orao belorepan, cni lešinar, suri orao, orao krstaš, orao kliktaš, orao zmijar, gađasti mišar, jastreb, kobac, sivi soko, stepski soko, krški soko, soko lastavičar, vetruška, eja močvarica, eja livadarka, riđa i rna lunja, bela kanja i dr.

Izložba prikazuje raznovrsnost ptica grabljivica Srbije, a posebno njihov značaj u prirodi, status u životnoj zajednici i stepen ugroženosti. Prikazani su i eksponati iščezlih vrsta, kao i onih koje su u opasnosti od iščezavanja u prirodi (orao krstaš, riđa lunja, kratkoprsti kobac i dr), a posebno su interesantni zbog svoje istorijske i naučne vrednosti. Na izložbi su prikazane i vrste koje se izdvajaju po svojoj ekskluzivnosti ili po svojim dimenzijama (orao belorepan, beloglavi sup).

Danas ptice grabljivice predstavljaju jednu od najugroženijih grupa, i njihovo posmatranje u prirodi predstavlja retku privilegiju. Osnovni cilj izložbe je da se predstavi čudesan svet ove grupe ptica i istakne njihov značaj u prirodi, kao i da se publika na naučno-popularan način upozna sa načinom života, ishranom, razmnožavanjem, migratornim kretanjima, životnim staništima i dr.

Izložba je namenjena širokoj publici svih uzrasta i nivoa obrazovanja, zaštitarima prirode, lovcima, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima fakulteta i viših škola. Autori izložbe su kustosi Prirodnjačkog muzeja: Marko Raković i Daliborka Stanković.