U petak, 4. novembra 2016. godine, u galeriji Zavičajnog muzeja, otvorena je izložba „Nadežda Petrović (1915-2015): Bolničarka sa paletom“, autorke Mirjane Racković, muzejskog savetnika iz Čačka.

Ova dokumentarna izložba, nastala je prošle godine u produkciji Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka, ustanove kulture od nacionalnog značaja, koja je povodom stogodišnjice smrti čuvene srpske slikarke čije ime nosi i u okviru nacionalnog programa u vezi sa obeležavanjem sećanja na prvi svetski rat, realizovala izložbu posvećenu nacionalnoj heroini koja je svoj umetnički i životni dar posvetila svojoj državi kao kulturni prosvetitelj, prosvetni i humanitarni radnik.

U zaleđu prve linije fronta, u valjevskoj ratnoj bolnici, obolela od pegavog tifusa, Nadežda Petrović je ostavila svoj život i na taj način svoje ime upisala na večiti pijedestal najznačajnih ličnosti nacionalne istorije. Ovom izložbom je na popularno-dokumentaran način predstavljen Nadeždin životni put koji je propraćen prikazom njenih umetničkih radova u digitalnoj formi.

Izložbu su otvorili Žaklina Perić, v.d. direktora Zavičajnog muzeja, i Marija Radisavčević Raković istoričar umetnosti i kustos Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka. Petrovačko Kolo srpskih sestara, organizacije čiji je jedan od osnivača Nadežda Petrović, uzelo je takođe učešća prilikom otvaranja izložbe, koja će u Zavičajnom muzeju u Petrovcu na Mlavi biti aktuelna do 25. novembra.