S obzirom na to da je Odred izviđača „Mlava“ najstarija nevladina organizacija sa kojom Zavičajni muzej ostvaruje vise nego uspešnu saradnju u poslednjih 10 godina, ideja da se upravo izložbom o petrovačkim skautima obeleži godišnjica rada Galerije, sasvim je razumljiva.

Izložbu čini preko 70 dokumentarnih fotografija koje prikazuju aktivnosti Odreda izviđača u poslednje 22 godine, otkad je izviđaštvo u Petrovcu na Mlavi obnovljeno. Autor fotografija je Aleksandar Janković, jedan od inicijatora obnavljanja OI „Mlava“, dugogodišnji starešina istog, najverniji aktivista i logistička podrška petrovačkih izviđača.

On je takođe, dvadeset godina beležio foto aparatom sve aktivnosti petrovačkih izviđača, od događaja na letnjim i zimskim taborima, naTresti i u Ždrelu, preko savladavanja skautskih veština izviđača i planinki, edukativnih igara pčelica i poletaraca, avanture skautskog života – pripreme hrane, pravljenja logora i logorske vatre i snalaženja u prirodi, do kreativnih radionica i programa, i iznad svega druženja.

Izložbu su otvorili Žaklina Perić, direktorka Zavičajnog muzeja, Sanja Stjepanović starešina OI „Mlava“ i član Starešinstva Saveza izviđača Srbije i Aleksandar Janković, autor fotografija i sekretar OI „Mlava“.

Autor postavke izložbe je Milica Ilić, kustos petrovačkog muzeja.