Legat Stanka Kostića čini trideset umetničkih fotografija, koje je Kostić zaveštao Zavičajnom muzeju u Petrovcu na Mlavi, kao dar autora koji svedoči o njegovom predanom zalaganju da ovaj kraj izdigne i predstavi u osobenoj lepoti. Formiranje Legata predstavlja polaznu tačku za dalje prikupljanje i proučavanje likovnog rada Stanka Kostića, koji je svoj umetničko-istraživački rad verifikovao kroz mnogobrojne nagrade i priznanja na domaćim i svetskim izložbama.

U svom umetničkom opusu Kostić se prvenstveno predstavio kao istinski zaljubljenik u prirodu. Beležeći predele od Homolja preko Stiške ravnice do Podunavlja, približio je ljudima osobenost tih krajeva. Reke, vode, slapovi i potoci koji sa njegovih fotografija isijavaju najčistijom lepotom i bogatstvom zemlje Srbije, istovremeno podsećaju na njihovu ugroženost i slabost pred industralizacijom savremenog društva. Kroz cikluse “Stari zanati” i “Narodno graditeljstvo” uspeo je da otrgne od zaborava i sačuva autentičnost i izvornost domaće tradicije. Kostić više od dve decenije svojim objektivom beleži narodne običaje, pre svega, istočne Srbije. Svojim radom i svestranošću kroz fotografsko beleženje folklorne tradicije, narodnog graditeljstva i starih zanata sproveo je etnografsku studiju nasledja istočne Srbije kroz prizmu umetničke fotografije. Takođe, njegova posvećenost crkvenoj umetnosti izrodila je dragocene dokumentarne fotografije živopisa, ikonopisa i arhitekture mnogih manastira i hramova Srpske pravoslavne crkve.

U svakoj umetničkoj fotografiji Stanka Kostića ma kojom temom da se bavi, osim apsolutnog umetničkog izraza i zanatskog umeća, utkano je znanje i istraživanje o onome što beleži. Stoga su jegove fotografije mnogo više od pukog umetničkog izraza. To su umetničke zabeleke vrednog hroničara domaće tradicije. Tako Legat Stanka Kostića podjednako predstavlja umetničko svedočanstvo ovog vrsnog fotografa i dokumentarnu zabelešku baštine ovog kraja Srbije.

 

Milica Ilić, istoričar umetnosti