Insekti su u Srbiji, kao i svuda u svetu, najbrojnija i najraznovrsnija grupa životinja. Na izložbi su se mogli videti insekti u njihovom punom sjaju, otkriti neka tajna iz njihovog sićušnog života i suočiti se sa fascinantnom, gotovo beskrajnom brojnošću i raznovrsnošću, bojama i oblicima insekata Srbije.

Ovi maleni stanovnici ovog područja predstavljeni su na izložbi prepariranim entomološkim materijalom iz zbirki Prirodnjačkog muzeja, koji je sakupljen u poslednjih 30 godina.

Svi primerci u 131 entomološkoj kutiji razvrstani su prema redovima i familijama kojima pripadaju. Svaki primerak, odnosno grupa primeraka, označena je posebnom etiketom na kojoj se pored stručnog naziva vrste nalazi i narodno ime na srpskom i/ili engleskom jeziku ukoliko postoji.

Osim materijala u entomološkim kutijama, svaki red insekata predstavljen je i kratkim tekstom o njihovim osnovnim obeležjima i originalnim fotografijama njihovih predstavnika u svom prirodnom okruženju. Nekoliko redova insekata koji su malih dimenzija predstavljeno je ilustracijama karakterističnih predstavnika specijalno urađenim za ovu izložbu. Na izložbi je predstavljeno 1.710 vrsta insekata, ali to je tek mali deo vrsta koje žive u našoj zemlji.

Autori izložbe: Miroslav Jovanović i Aleksandar Stojanović

Stručni konsultanti: dr Ljiljana Protić i dr Čedomir Marković