Izložba Kovine u bakru, skulpture i slike iz legata Radivoja Pavlovića, otvorena je 30. 09. 2005. u 18:30 sati. Izložbu su otvorili Anđelka Stanisavljević – direktor Zavičajnog muzeja, Časlav Milušković – direktor Centra za kulturu Svilajnac i Rastko Živanović – novinar iz Svilajnca. Izložba je organizovana u saradnji s Centrom za kulturu iz Svilajnca. Izložba je bila otvorena do 28. 10. 2005. godine.

Radivoje Pavlović rodjen je 1924. godine u Kušiljevo. Diplomirao na Akademiji likovnih umetnost, u Beogradu 1956. godine, odsek vajarstvo, a 1971.godine i magistrirao na istom odeljenju. Član ULUS-a postao je 1958. godine. Svoj radni i životni vek proveo je u Beogradu. Gradske vlasti su mu kao zaslužnom gradjaninu dodelile atelje na Voždovcu, Umro je 1998. godine u Beogradu. Prema njegovoj želji sva njegova umetnička zaostavština iz ličnog fundusa poklonjena je SO Svilajnac.

„Tradicionalnu tehniku rada u metalu, naročito u bakru kao jednom od najpogodnijih za ručnu obradu, koja svoje genetičko poreklo vuče od srednjovekovne umetnosti, prvi je kod nas posle rata obnovio u novom duhu, ali sa puno medijevalnih inspiracija…Krupne masivne forme, dinamično napete i često elspresivno deformisane nose u sebi elementarno plastičnu jednostavnost primitivne arhajske kulture…“

D. Đorđevic, likovni kritičar