Serija fotografija beogradske umetnice Katarine Radović pod nazivom „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim“ prikazuje žene, devojke i devojčice koje istrajavaju u višečasovnim tretmanima friziranja, često veoma neprijatnim i bolnim, kako bi odgovorile na ideale lepote konstruisane u njihovoj sredini. Klijentkinje ne odustaju od svoje namere da izađu iz salona lepše nego što su ušle i strpljivo podnose dugotrajno sedenje, čupanje, zatezanje, čak i prošivanje i paljenje pramenova kose, dokazujući da lepota nikoga ne štedi.

Fotografije Katarine Radović na živ, prisan i saosećajan način prenose atmosferu iz frizerskog salona u senegalskom gradu Sen Luj, omogućujući posmatraču da uđe u ovaj skriveni svet i u ženske prostore koji ilustruju potrebu za ulepšavanjem i u skromnijim životnim okolnostima. Jedna od vrednosti fotografskog materijala Katarine Radović leži u tome što je ona jedna od retkih umetnika (bilo muških / bilo ženskih) koja uspeva da izbegne klopke „zapadnog pogleda“, toliko diskriminatornog i dominirajućeg, koji je otkrio obuzetost „belog“ Zapada (muškog) nad „crnom“ Afrikom (kao simbolički ženskog).

Serija od osamnaest fotografija pod nazivom „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim“ ušla je u fond Muzeja afričke umetnosti 2015. godine nakon Konkursa za otkup savremenih umetničkih dela koji je za navedenu godinu raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Fotografije Katarine Radović su tako upotpunile i obogatile foto-arhivu Muzeja i omogućile dalji stručni rad na obradi teme „ženskih prostora“ kada se posmatraju u jednoj trans-kulturalnoj perspektivi.

Svojom organizacijom izložbeni prostor asocira na autentičan frizerski salon u kome su nastale same fotografije. Na policama duž zidova mogu se zateći nužne alatke – češljevi, fenovi, raznobojni pramenovi, peškiri i preparati za negu kose, a u vitrinama su izložene kauri školjke, žileti i igle. U prostoru izložbe formirana je i mala čekaonica gde posetioci mogu prelistati specijalizovane senegalske časopise za frizure i, umesto televizijskih prenosa rvanja i sapunica često gledanih u salonima, odgledati kratak dokumentarni film „Licem u lice” autorke Mam Vuri Ćubu, koji je snimljen u Sen Luju.

 

Ivana Vojt, istoričarka umetnosti