Manifestaciju „Strip-junaci 9. umetnosti u spomen na Božu,” posvećenu strip crtačima, ilustratorima i ljubiteljima ove vrste medija, otvorila je Velika izložba savremenog srpskog stripa u petak 4.aprila 2014 u Galeriji Zavičajnog muzeja u Petrovcu na Mlavi. Izložbu je otvorio Zoran Tucić, predsednik Udruženja strip crtača Srbije, a izložbi su prisustvovali i ostali članovi iz Udruženja, od kojih izdvajamo najveće autoritete srpskog stripa Slobodana Ivkova i Zdravka Zupana. Na izložbi su prikazane 180 strip table, koje ilustruju tokove savremenog domaćeg stripa i ilustracije, koji ni u čemu ne zaostaju u poređenju sa vodećim svetskim strip crtežima i storijama, poput onih u Francuskoj ili Americi, kao centrima Stripa danas.

Izložba u Muzeju traje do 5. Maja, a kustosi Muzeja će skoro svakodnevno u Galeriji muzeja realizovati Radionice stripa sa našim najmladjim posetiocima predškolskog i školskog uzrasta.

Manifestacije ima za cilj da pored promovisanja stripa kao danas legitimno priznate primenjene umetnosti u celom svetu, brendira i rehabilituje stvaralaštvo Bože Veselinovića, jednog od najistaknutijih ilustratora i strip crtača na ovim prostorima druge polovine prošlog veka, koji je rodom iz Petrovca na Mlavi i čiji se Legat čuva u Zavičajnom muzeju u tom gradu.