Izložbu „Ćilimi“ otvorili su v.d. direktora Zavičajnog muzeja Žaklina Perić i autor Danica Đokić, muzejski savetnik, etnolog Narodnog muzeja u Požarevcu.

Postavka izložbe prezentuje raznovrsnost stilskih obrazaca ćilima u petrovačkoj opštini. Svi predstavljeni predmeti su muzealije iz etnološke zbirke Zavičajnog muzeja,odnosno iz zbirke ćilima koja je formirana poklonima i otkupom u prethodne dve godine.

„…Tkačka radinost u petrovačkom kraju ima veoma dugu istoriju. Sudeći prema materijalnim ostacima vinčanske kulture iz perioda mlađeg neolita (5400 – 4600 godina p.n.e.) pronađenim na lokalitetu Belovode u ataru sela Velikog Laola, Krvija i Tabanovca, veština tkanja bila je poznata ondašnjim stanovnicima. To potvrđuju keramički tegovi, otisci tkanine na posudama i drugi artefakti. Keramički tegovi ukazuju da je tada u upotrebi bio vertiklani razboj. Osim toga, ornamentika vinčanske kulture čini univerzalni simbolički kod koji prepoznajemo i u današnjoj ornamentici…

Izrada ćilima u petrovačkom kraju, uklapa se u opšti razvojni tok istorije ćilimarstva u Srbiji uz manje ili veće različitosti, koje su vekovima stvarali posebni kulturno-istorijski uslovi. To se, pre svega odnosi na etnički sastav današnjeg stanovništva, formiran u 17. i 18. veku kroz proces migracija iz oblasti Kosova, Resave, Crne Reke, Erdelja i Almaša u Banatu. Ove migracione struje su, uz zaterčeno stanovništvo, stvorile dva dominantna etnička identiteta, srpski i vlaški. Oni su, živeći zajedno na jednom prostoru, pored specifičnosti svakog etnosa, razvili i zajedničke kulturne obrasce. Jedan od njih je i ćilimarstvo…“.

Danica Đokić, autor izložbe