Fragmenti raznolike slike savremene beloruske likovne umetnosti

Pet beloruskih umetnika, predstavljenih na ovoj izložbi, čine originalne fragmente raznolike slike savremene beloruske umetnosti. U delima ovih pet umetnika iz Belorusije može se primetiti ispoljavanje moderne i postmoderne, što govori o tome, da su se oni aktivno uključili u tokove svetskog likovnog stvaralaštva, koristeći evropsko iskustvo obojeno originalnim nacionalnim komponentama.

Spokojno promatranje života Viktorije Iljine, tačnije govoreći, života grada, prosto zadivljuje, budući da se kod slikarke urbanistički motivi češće pojavljuju u drugim ritmovima. Viktorija Iljina u jednostavnom vidi složeno i teži da pokaže uzbudljive moment u, reklo bi se, običnoj svakdnevnici. Pomoću pravilno izabranog kolorita i preciznog crteža, doslednog smenjivanja arhitektonskog oblika, ona stvara izvanredno harmonične prostorne ritmove, postižući virtuoznu i preciznu grafičku obradu detalja, kako kuća i drveća, tako i ljudi koji šetaju ulicom.

Slikarstvo Vladimira Kožuha obojeno je emocijama. U njegovom stvaralaštvu poslednjih godina dominantna je lirska linija. U njemu se vidi živopisna podloga ispunjena izvanrednim ženskim likovima. U svakoj kompoziciji Vladimir Kožuh teži većoj harmoniji, a u svojim slikama izražava beskonačnu, uvek promenljivu, neprimetno nestajuću, a tako privlačnu gradaciju ritmičnosti sveta.

Ana Tihonova je najblistaviji prdstavnik beloruske škole grafike. Sama činjenica da je na različitim medjunarodnim konkursima dobijala najviše nagrade, svedoči o visokom nivou beloruske škole grafike. Detaljno rukovanje različitim tehnikama bakroreza omogućava joj da nadje adekvatna rešenja za te ili neke druge kompozicije. Virtuozni crtež, zahvaljujući precizno proverenoj liniji, daje joj mogućnost da izrazi različite filozofske teme postojanja.

Viktor Šilko nastavlja najbolju tradiciju ruske avangarde, koja je nastala 20-tih godina prošlog veka u njegovom rodnom gradu Vitebsku. U osnovi njegove koncepcije shvatanja sveta, nalaze se principi kolornog i kompozicionog nastanka slika, kao i traženja duhovnog u umetnosti. Viktor Šilko, kao madjioničar, virtuozno manipuliše koloritnim tačkama raznih veličina, stvarajući magičnu atmosferu i pozivajući gledaoca da učestvuje u toj igri, trudeći se da probudi njegovu fantaziju.

Slike Viktora Tihonova srpski posetioci neće videti prvi put, jer je on izlagao, ne samo u Beogradu, već i u Valjevu u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića”. U galeriji Studija on je 2009. godine imao samostalnu izložbu na kojoj je prikazan i njegov autorski film “Tuga napustenih sela,” a izložba je imala veliki odjek. Na ovoj izložbi Viktor Tihonov predstavlja svoj novi ciklus “Zimski motivi”.

 

Nikolaj Pogranovski, likovni kritičar